P91 Transistor försteget

Skolexemplet som alltid görs lite bättre, jag var inte nöjd med förstärkningen i mono delen i denna och gjorde först en extra oamp efter potentiometern på en extra utgång. Detta var allt annat än optimal då det inte är bra att först förstärka signalen i RIAA delen och sedan sänka den i potentiometern för att sedan öka den igen. Jag har vänt på allt och gjort ett eget försteg till mono delen med en större förstärkning först sedan potentiometern och att passera den lilla förstärkningen för att få bra utsignal. Bilder på detta kommer inom kort. Lägger in en skiss på kopplingsschemat på förstegs delen.
Lite bilder från senaste uppdateringen.

De slutliga potentiometern
Det färdiga resultatet, jag körde först endast med ett 500 ohm mostånd mot jord vilket gav ca 5,5 gain. Pga distrotion ville jag sänka förstärkningen med 0,5 gain, seriekopplade 2 parralelkopplade 120 ohm motstånd så att det totala motståndet blev 560 ohm ca 5 gain totalt.
Provspelning med egen potentiometer till mono delen och förstärkning innan denna.

Då var P91 ett fullvärdigt försteg som kan kopplas direkt till ett mono eller stereo slutsteg, blev väldigt. Har funderingar på att göra en till ingång för grammofonen så jag kan ha både min Stereo samt mono grammofon inkopplade samtidigt och bara trycka på en switch för att byta. Nu är det totalt 3 ingångar med grammofoningången.
Har börjat kolla lite på vilka korrigeringar som använts för olika skivmärken och basen bör utgå från 250-300 Hz när det gäller Europeiska avspelningar och Amerikanska använde oftast 500 Hz samma som dagens RIAA alltså.
Både Odeon och HMV använde flat återgivning när det gäller diskanten. Skall försöka sammanställa en lista över olika skivmärken, mest intressant vore att lista ut de svenska skivmärkena som det inte finns så mycket dokumenterat på internet om.
Längst upp till höger 3 utgångskanaler, en stereo samt en mono. Under de två övriga ingångarna till exempel CD spelare.Den nya ratten längst ner till höger är för att välja mellan de 3 olika ingångskanalerna.Ovan till vänster sitter nu volymkontroll, rca kontkaterna nere till höger är om man bara vill använda Riaa delen.
Ovan syns det nya förstegskortet som förstärker ljudet från Riaa delen

Jag trodde jag jag var klar med detta projekt men ack så icke.
Behovet av ett försteg med volymkontroll blev för stort så har satt ihop ett enkelt försteg med ompa2143 med schema från faktiskt.se. Låter väldigt bra men jag får fila lite på designen nu. Har en teori om dc spikarna då det bara finns avlastningskondensatorer på+ sidan av oampen. skall pröva senare att löda dit 2 till så kanske man kan ta bort mute knappen.

Då får man äntligen säga att transistor steget är klart. Det blev väldigt konstnärligt och jag har inte riktigt bestämt mig om det är skitfult eller till och med lite charmigt snygt. Vad tycker ni?
Problemet med att vänster kanal inte fungerade med de lägre basinställningarna var pga att jag missat en lödpunkt som jag enkelt åtgärdade denna helg. I veckan har jag legat sjuk så har inte lyckats göra specielt mycket men lyckades i alla fall våtpappra ner kåporna och lacka om dem med mattsvart.
Blev mycket bra, slätt och fint, efter detta hade jag en ide om att jag skulle ha handmålade dekaler. Sagt och gjort så här blev det i alla fall. Har skrivit lite ínställningar för olika skivmärken på undersidan.
Markeringar för de olika inställningarna som finns, är en hel del.Signerad och datummärkt hahhaNästan färdigmålat, hummm jo funktioneligt i alla fall.Rattar till switcharna monteras igen.Eqolicer sidan med de 2 sexläges switcharna och en sepparat switch för flat singnal på diskant sidan.Baksidan med ljud ingångar, mono/stereo switch, on/off switch och kontakt till nätag.Framsidan med ljudutgångar och mute knappen
Det först bygget jag gav mig på var ett försteg som baserades på en Australiensisk byggsats av ett RIAA steg som jag sedan kopplade om med switchar för att kunna använda andra kondensatorer för bas och diskantkorrigeringen.
Byggsatsen tillverkas av http://sound.westhost.com och baseras på projekt 6 samt 5 med korrigeringar från projekt 91.
Jag väljer här att kalla detta steg för P91
Några fördelar med P91 är att den var förhållande vis enkel att bygga då den endast drivs med lågspänning och byggsatsen innehåller färdiga kretskort. Den låter enligt mina öron bra men konstruktionen har vissa brister.
När man startar och stänger av det så går det ca 2-4 vdc ut genom utgången vilket jag har löst genom att sätta dit en avjordad switch till utgångarna för att kunna undvika att få DC ström in i förstärkarna, jag har också något problem med vänster kanal då varannan kondensator låter väldigt högt i basinställningarna av någon anledning, troligtvis har jag kopplat fel på något sätt. Detta är inte ett så stort problem då jag bara använder en kanal när jag spelar mono men jag kommer att försöka felsöka mig till vad som har blivit fel senare.
Jag är nöjd med slutresultatet, skall målas lite markeringar för de olika inställningarna annars är den klar. Jag valde att lacka kåporna i mattsvart.Styrol kondensatorerna till diskantdelen innan montering.Nya anslutningskablar och utgång till kondensatorerna för baskorrigeringen med 100 ohm motstånd.Här är det ombyggnad med till nya styrolkondensatorer. Mute switch till utgångs kanalerna, mono koppling samt en extra switch för att kunna välja flat diskantåtergivelse.

Det första utförandet med enklare kondensatorer.

Det första utförandet med enklare kondensatorer, båda switcharna är ej kortslutna vilket gör att det poffar när man ändrar basläge då utgångsläget för basen i flat läge är sluten krets.Närbild på det första utförandet, notera det alldeles för stora kablarna.

Preamp i bakkant och P91 i sitt ursprungliga utförande innan jag bytte till styrolkondensatorerna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s